divendres, 16 d’abril del 2010

Els volcans

Hola!

Suposo que tots haureu sentit (si no ho heu patit) a les notícies que l'erupció d'un volcà a Islàndia ('Eyjafjallajokull' , qualsevol té voluntat per escriure el nom correctament sense fer copiar pegar, oi? jaja) ha fet que s'hagin hagut de cancel·lar tots els vols cap al nord d'Europa (degut al núvol de cendra): Gran Bretanya, Dinamarca, Paisos Nòrdics, Alemanya, etc. Caos aeri, vaja!

Us deixo el link de la notícia aquí per si voleu saber-ne més coses.

Avui, ja que és tema d'actualitat, parlaré dels volcans. Què són? Per què erupcionen?
El volcà és una estructura geològica de forma cònica. Conté al seu interior magma (roca fosa) i gasos, a l'interior de la terra. Quan diem que el volcà "erupciona" ens referim a que aquesta roca fosa i els gasos surten (normalment violentament) cap a l'exterior per la xemeneia central. Quan, amb el pas dels anys, s'hagi taponat la xemeneia serà quan tindrà més possibilitats d'erupció.

La viscositat de la lava fosa dependrà de la composició química. Si és rica en ferro i magnesi i conté poca sílice serà fluida ("tipus hawaià"). És en aquest cas que es formaran els rius més llargs de lava fosa.

Alguns volcans després de les erupcions es col·lapsen formant enormes depressions als seus cims que superen el quilòmetre de diàmetre. És la part que coneixerem com a "cràter".

Us deixo un parell de links amb més informació per si us interessa llegir sobre el tema:
La química de los volcanes (Todo Ciencia)
Notícia a muyinteresante

Ja per acabar us deixo la reproducció d'un volcà al laboratori (descomposició del dicromat):

(NH4)2Cr2O7 ==> Cr2O3 + N2 + 4H2O

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada